Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Business casual dress code, avagy, mit szabad és mit nem

Business casual dress code, avagy, mit szabad és mit nem

Sokan gondolják óriási mumusnak a business casual öltözetet, de higgyétek el, rengeteg lehetőség rejlik benne.  Vannak, akik unalmasnak és egysíkúnak vélik, pedig lehetőséget ad a kreativitásunk kiélésére! Ha nem vagy jártas a formális stílusban és abban, hogy mit vehetsz fel egy komolyabb munkahelyre vagy állásinterjúra, mi segítünk! Olvasd tovább cikkünket, hogy elsajátíthasd a business casual stílus minden csínját-bínját!

Mégis mit is jelent a business casual dress code és honnan ered?

A business irányzat a corporate (hivatalos) és a smart casual (laza, mégis elegáns) öltözködési szabályok közti átmenet. A lényege röviden, hogy a mindennapi öltözködésünk egy elegánsabb, csinosabb, formálisabb változatát viseljük. A ’90-es években kialakult, Casual Fridays-ből fejlődött ki. Jelentése, hogy a nagyobb vállalatoknál, ahol kötelező volt a hivatalos megjelenés, péntekenként engedélyt kaptak a lezserebb öltözetre, így a dolgozók egy laza, de mégis elegáns szettben zárhatták a hét utolsó munkanapját.

Ebből ered, hogy nincsenek igazán szigorú szabályok, a letisztult, professzionális, mégis kényelmes viselet az elvárt. Színekben és mintákban viszont kerüljük a harsány, tolakodó darabokat, válasszuk helyette a semleges, pasztell színeket és a visszafogott mintákat.

 

Mi is a megfelelő öltözet?

Vegyük szépen sorra, mit is vehetünk fel!

Felső rész

Itt, legyen szó business casual vagy smart casual öltözetről, szinte azonos elvárásoknak kell megfelelnünk. A legfontosabb, hogy a domináns ruhadarab mindig felül legyen, ez vonzza a tekintetet! Kapj fel nyugodtan egy blézert, zakót vagy kardigánt, máris professzionálisabb lesz az összkép. Bátran hordj kosztümöt, hiszen manapság már lezserebb darabok is kaphatóak.

Mit vegyünk fel a blézer, a zakó vagy a kardigán alá?

Legtöbbször minta nélküli vagy minimalista stílusú inget vagy blúzt válasszunk. Fontos, hogy harmonizáljon az elegáns összképpel, ezért a merész színek sajnos itt sem fognak nyerésre állni. 

Ruhák

A ruhák esetében is ugyanaz az aranyszabály: minimalista minták, visszafogott színek. Azonban, megengedett, hogy különféle kiegészítőkkel, övekkel feldobhassuk a megjelenésünket.

 

Alsó rész

Talán itt van a legkönnyebb dolgunk, mivel csak néhány szabály vonatkozik rá: 

·         Ha szoknya mellett döntünk, a hossza mindig térdig, vagy az alá érjen! 

·         Nadrágok esetében a culotte, a chino és a kosztümnadrág remek választás.

·         Ne vegyünk fel rövidnadrágot! Szigorúan TILOS, legyen bármennyire is elegáns és finom darab!

·         Lehetőség szerint, a semleges, pasztell színek közül válasszunk.

 

Cipő


Itt kötelező előnyben részesítenünk a bőrből készült, minőségi, elegáns cipellőket, mint a mokaszin, az oxford stílusú cipő, a brogs vagy a derby cipő. Nem kötelező a magassarkú, választhatunk helyette a szebbnél szebb balerinák és a törpesarkú cipők közül.

 

Viszont, mindenképp elkerülendőek a szandálok, csizmák, nyitott orrú vagy sarkú cipők és a sportcipők is! Ezeknek nincs helyük a business elegáns öltözetben! 

Harisnyák

A ruhához nem mindig muszáj harisnyát húzni, de ha mégis mellette döntünk, akkor kerüljük a mintás, feltűnőbb darabokat, tartogassuk őket inkább a hétköznapokra!

 

Kiegészítők, smink és parfüm


Ezen a téren tudjuk igazán önmagunkat adni! Lehetőségünk van belecsempészni személyiségünket az egyhangú öltözetbe és kitűnni az irodai tömegből!

Habár, a pontos öltözködési szabályokat minden esetben a munkáltató szabja meg, egy kis ügyes furfanggal sikerülhet egyezséget kötnünk önmagunkkal is. Egy finom, légies kendő, öv vagy akár egy kisebb, színesebb táska tökéletesen feldobja a szettünket, az ékszerek kombinálásával akár páratlan eleganciát is kölcsönözhetünk neki. Itt már nyugodtan fordulhatunk a kicsit erőteljesebb színek felé, - de persze, csakis a pop of color miatt – törekedve a business világához mérten elvárt összhangra.

 

A sminkek és a parfümök vizein evezve csak egy szabály van, amit minden hölgytársunknak be kell tartania: a kevesebb néha több! Hiszen senki sem szeretné, ha az egész iroda az ő kedvenc parfümfelhőjében fürdene, vagy azt suttognák a háta mögött, hogy nagyobb odafigyelést fordít a sminkjére és annak igazítására, mint a munkájára!

Tartalomhoz tartozó címkék: #cipő