Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Milyen cipőket válasszunk lábunk egészsége érdekében?

Milyen cipőket válasszunk lábunk egészsége érdekében?

Nőként fontosnak tartjuk, hogy minden nap divatosak, stílusosak legyünk, és ehhez hozzájárulnak a csini kiegészítők is. Ráadásul a folyamatos akciók is arra csábítanak minket, hogy rendeljük meg az olcsó és szép lábbeliket, hiszen ki tudna ellenálni nekik? Ilyenkor gyakran beleesünk abba a hibába, hogy akár az egy számmal kisebb cipőt is megvásároljuk, hiszen olyan gyönyörű, nem lehet otthagyni és majd úgyis bejáratódik. Pedig igazából tisztában vagyunk vele, hogy soha nem fog bejáratódni, csak ezzel nyugtatjuk magunkat. A kényelmetlen, nem megfelelő cipők ízületi fájdalmakhoz és akár lábfejünk deformálódásához is vezethet. Illetve ha lábunk szerkezetében és működésében valamilyen zavar támad, az könnyen gerincfájdalmat okozhat. Izmaink megfeszülnek és rossz lesz a tartásunk is.

Milyen a láb számára ideális cipő?

Lábunk elsődleges feladata, hogy megfelelő, rugalmas alátámasztást nyújtson, és egyensúlyban tartsa egész testünket, akár egy helyben állunk, akár sétálunk vagy futunk. A testsúly megfelelő eloszlása biztosítja a láb hosszú távú egészségét. A megfelelő cipő jól tartja a bokát, sarokmagassága maximum 4 cm. Talpa rugalmas, hajlékony, hogy az izmok dolgozhassanak, és a lábak ne satuban érezzék magukat. Kiemelten fontos lenne olyan cipőkben járnunk, amelyek alkalmazkodnak lábunk anatómiájához. Használhatunk talpbetétet vagy válasszunk olyan modellt, amelynek vastagított a sarok része, hogy lábaink ne legyenek túl nagy terhelésnek kitéve.

 

Mit okozhatnak a nem megfelelő cipők?

A túl keskeny, szűk orrú cipők jelentősen megterhelik az elülső lábat, mivel rendellenes pozícióba kényszerítik a lábfejet, lábujjakat. Különösen a hegyes orrú cipő okoz problémát, mivel a lábfejet 

“háromszög alakúra” deformálja, amely rövid időn belül kalapácsujjat, és fájdalmas bőrirritációt okoz. Nagyon fontos, hogy a lábujjaknak elegendő helye legyen, ne préselődjenek össze a cipőben. A túl szoros cipő számos kellemetlen láproblémát okoz, mint például a bütyök, kalapácsujj vagy karvalyujj.

 

A lapostalpú cipőben a talp nem kapja meg a szükséges ingert az egészséges járáshoz, az Achilles-ín túlfeszül, hamar lefáradnak az ízületeket körülvevő izmok, ólmos lábfáradtságot és lúdtalpat eredményezve. Lépéskor a gerincet erős talpi rezgések érik, a medence túlságosan előre dől, gerinc- és derékfájdalmak jelentkezhetnek.

A túl magas sarkú cipők okozta természetellenes pozíció nemcsak a lábfejre van káros hatással, hanem a gerincünket is természetellenes helyzetbe kényszeríti. A magassarkú cipők viselése által kialakult feszes testtartás erősen igénybe veszi a gerinc csigolyáit, ami már rövid távon is képes derékfájdalmat okozni. Ha csak nem muszáj, ne viseljünk egész nap magas sarkú cipőt, inkább tartsuk meg a különleges alkalmakra. Ha nem tudunk lemondani a magas sarokról, akkor se viseljük minden nap.

 

Mire ügyeljünk cipővásárlás előtt és közben?

·         Cipővásárláskor mindig vigyünk magunkkal harisnyát!

·         Lehetőleg délután menjünk cipőt vásárolni. A nap folyamán ugyanis a láb kicsit megduzzadhat, s így a délután vásárolt cipő biztosan kényelmes lesz a nap bármely szakában.

·         A felpróbált cipőben mindig járkáljunk egy kicsit. Figyeljük meg, hogy lépéskor nem nyomja-e lábujjainkat a cipő eleje, nem tör-e, szorít-e valahol.

·         Mindkét lábra próbáljuk fel a kiválasztott cipőt, mert előfordulhat, hogy az egyik valamivel nagyobb, mint a másik.

·         Figyeljük, hogy lépéskor nem nyomja-e lábujjainkat a cipő eleje, nem tör-e, szorít-e valahol, nem túl merev-e a talpa.

·         Lehet-e állítani rajta (pl. cipőfűző, csat, tépőzár), nem feszül-e a térdünk, vádlink benne?

·         Lehetőleg csak természetes anyagú, jól szellőző lábbelit válasszunk!

·         Szűk orrú cipőben a lábujjak összetorlódnak, emiatt a középső ujj felé tolódik minden ujj. Ez kedvez a bütyök kialakulásának, a láb eldeformálódásának. Később a harántboltozat is lesüllyed.

·         Egy merev talpú cipő megváltoztatja a lábizmok dinamikáját, ehhez pedig egész testünknek alkalmazkodnia kell. A lábat a rossz cipő viselője kénytelen csapkodni, hogy a talpgördülés elmaradását pótolja. Ez terheli a végtag egyéb ízületeit és a gerincet is.

Lábaink idő előtti lefáradása elkerülése érdekében lehetőleg felváltva hordjunk magas- és lapos sarkú cipőt és használjunk talpbetétet! Ha magas sarkúban indulunk el otthonról, vigyünk magunkkal kényelmes váltócipőt! Ha pedig lábunk egy kis felfrissülésre vágyik egy fárasztó nap végén, kényeztessük egy relaxáló lábfürdővel!

 

Topicipő webáruházunkban egyaránt megtalálod az alkalmi magas sarkú cipőket, illetve a kényelmes szandálokat vagy az utcai cipőket is.