Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Harisnya etikett - minden, amit tudnod kell a harisnyáról

Harisnya etikett - minden, amit tudnod kell a harisnyáról

Ha a női ruhatár alapdarabjait soroljuk, biztosan szerepel benne a harisnya, nem csupán azok számára egy fontos viselet vagy kiegészít, aki sokszor visel szoknyát, de bizony érdemes tudnunk, hogy bizonyos elegáns viseletek elengedhetetlen darabja. Aki igazán kedveli a ruhákat és szoknyákat, biztosan megtalálható a gardróbjában ősztől-tavaszig mindenfele szín, minta. Sőt a leghidegebb napokon pedig tökéletes aláöltözet.

 

Rövid történeti áttekintő a harisnyanadrágokról

A kezdetek kezdetén nem női viseletként szolgált. Meglepő igaz? Ha belegondolunk néhány kosztümös film be is ugrik nekünk, ahol férfiak esetleg rövidnadrágot viselve még harisnya is fedte lábait. Ez a korhű ábrázolásmód nem véletlen, ugyanis valóban a férfiak viselték, sőt menjünk még messzebb… már a 2. század egyiptomi viseletében fellelhető a harisnya. Ám ez még nagyon kezdeti formája volt, amely az egész lábfej lefedésével szolgált, csak később alakult ki az 5. század körül. Amelyet ma harisnyanadrágnak nevezünk inkább a 14. századi öltözködésben volt jelen. Főleg nemesi származású férfiak viselték a selyemből készült harisnyát. Még ezt követően is csakis alsóöltözetként volt jelen a nők körében.

Milyen harisnyák vannak, hogyan válasszak?

Elsősorban nem a színekre és mintákra gondolunk, hiszen azt mindenki saját ízlése szerint választhatja ki, bár van néhány szabály mikor-mit illik.
Először tegyük tisztába azokat az adatokat, melyek minden harisnya csomagolásán szerepelnek. Természetesen a méret az elsődleges, mely általában egy táblázatként szerepel, így könnyn el tudjuk dönteni akár súly alapján melyik lesz a megfelelő. Ezt a táblázatból könnyen kiválasztva már látjuk is, hogy 1-es vagy 4-es a méretünk. Másik legfontosabb a DEN. Ezt sokan nem ismerik, a DEN ugyanis a vastagságot jelöli. Értelemszerűen minél több DEN-es egy harisnya, annál vastagabb.

Milyen harisnyát illik viselni és mi a tiltott?

Megosztjuk veletek a harisnya etikettet, melyet minden nőnek illik tudnia. Első szempont, hogy nem mindegy hová kell felvennünk a harisnyát. Az etikett azt mondja, hogy minden esetben, mikor szoknyát viselünk harisnyát is fel kell vennünk, a nyári napokon ezt persze nem igazán kényelmes, erre jó a fent említett megfelelő DEN kiválasztása. Manapság már egészen lehelet vékony típusok is léteznek. A szoknya színe és mintája attól függ, hová készülünk. A harisnyánk lehet éppen combfix is, de nagyon ügyeljünk arra, hogy a felső csipkés része soha ne látszódjon, hiszen az túl közönséges hatást kelt.

Tartalomhoz tartozó címkék: #Harisnya